11 maj 2017

Senast uppdaterad: 6 år sedan

Spela ansvarsfullt

Vårt motto är att det skall vara underhållande att spela online med pengar. Därför skall du alltid vara på din vakt för typiska symtomer att det är på väg att gå för långt, eller en av dina närmaste påpekar dessa symtomer. De mest typiska symtomer är:

  • Du blir så sur av en förlust att du genast vill spela igen för att ta revansch
  • Du talar inte sanning, när någon frågar hur mycket du har spelat för
  • Du spelar med större och större belopp, för att det skall fortsatt vara spännande.
  • Du kan inte sluta tänka på att spela

Dessa är några av de mest typiska symtomerna. Det betyder inte att du har omedelbart ett problem om endast ett påstående passar in på dig, men kan vara en första tecken på att det är på väg att bli ett problem. Du kan läsa mer om typiska symtomer på 1177 vårdguiden.

Spelproblem?

Ifall du eller någon i din närheten har konstaterat att du har ett spelproblem och du är spelberoende. Så finns det en massa hjälp till dig där ute. Du kan ta kontakt med Spelberoendes riksförbund och söka hjälp hos dem. De hjälper inte endast personer med pengaspelberoende med även andra spelberoenden som inte involverar spel med pengar. De har även lokalaföreningar och stödgrupper.

Ifall du behöver hjälp nu med det samma, så skall du kontakta Stödlinjen på telefon, via chatt eller mejl. Samt om du vill ta hand om detta själv kan du använda deras självhjälpsprogram. Ifall du fortfarande är i tvivel om du har ett spelberoende, så kan du på deras hemsida enkelt svara på 9 frågor och få en spelarprofil. Nedan ett exempel på en med ett spelproblem.

Stödlinjen spelproblem

Hur spelar man ansvarsfullt?

Här har du några enkla tips på vad du kan göra själv om du känner att det inte är så underhållande längre och spelandet börjar ta över ditt liv.

Förs och främst, testa t.ex. självtesten hos Stödlinjen och kolla ifall din profil är i riskzonen. Ifall du ligger inom låg eller förhöjd risk så kan du själv börja med att lägga insättningsgränser, som de allra flesta spelbolag erbjuder. Du skall då gärna lägga seriösa gränser, som inte på något sätt påverkar din ekonomi. Var kritisk och inte för optimistisk, så du inte lägger en allt för hög gräns. Dessa gränser görs oftast på per dag, vecka eller månad.

Ifall det inte verkar hjälpa, så kan du även självutesluta dig hos de mest seriösa spelbolagen som Unibet, bet365, NordicBet mm. Här kan du enkelt ta en paus  från spel hos spelbolaget i så lång tid du vill och de erbjuder. Detta är beroende på spelbolaget.

Det finns även tredjeparts program du kan installer på din dator och mobil, som hjälper dig blokera alla spelbolagssidor. Dock kostar dessa en summa pengar, så ifall du inte är beredd på att betala det beloppet, vilket nog är en bra investering på längre sikt, så finns det som tur gratis hjälp också.

Ansvarsfullt spelande är det viktigaste

Spelandet skall alltid vara underhållande. Det är så det samma som att ta ansvar över sitt spel och alltid innan du skapat ett beroende. Därför uppmanar vi alla våra läsare att spela med måtta och ha det roligt.